Tyrkisk Van

af Solveig Christensen, Soyadi's

- er en meget gammel race, der kan føres tilbage til 1600 år f. Kr., hvor man har fundet den afbilledet på smykker og segl.
Da den har levet meget isoleret ved søen Van i det østlige Tyrkiet, har den udviklet sig til at klare et barsk liv med hård kulde om vinteren og meget varme somre.
Om vinteren får den en meget kraftig pels, men kun, hvis den har mulighed for at komme ud i løbegård eller i snor, det er som om den siger: Går jeg inde, har jeg ikke brug for den store overfrakke.
Da det er en kat, der gennem årtusinder har tilpasset sig naturen, er der ingen pelspleje på den, for i naturen kommer der ingen og ordner pelsen for den, og i foråret når det begynder at blive varmt, smider den i løbet af kort tid sin pels.
Men det er godt at børste den igennem, så har man også styr på hvor alle hårene kommer hen, og man slipper for at de kaster en masse hårboller op.

Europa Champion Soyadi's T Van Alexander


Bjarke af Thrige som lystfisker
 At katten kan lide at gå i vand er heller ingen hemmelighed, selv om nogle af dem er mere pjattede med det end andre. Det kom lidt bag på os første gang, vi oplevede det. En aften, hvor vi sad inde i stuen, rumsterede det mærkeligt ude i køkkenet, vi gik ud for at se hvad det var. Det var Bjarke der var i fuld gang med at fange fisk i det akvarium, hvor vi havde vores slørhaler gående for vinteren.
Vi har indhegnet et hjørne af vores havebassin sammen med terrassen, for at se hvor
interesseret de er i vand. Selv om det er koldt generer det dem ikke at stå med poterne i vandet, og de er gået gennem isen et par gange, men når de kommer op, ryster de sig lidt og er igen interesseret i vandet. Men men, når de skal i bad, med vand og sæbe, så høre interessen op, det er som med børn det er sjovt at lege i en vandpyt, men vand og sæbe, nej tak. Og de er utrolig intelligente, de finder med det sammen ud af når de skal vaskes, så skal de hives ud under fra sofa og lænestole.
Det er en intelligent kat, som meget hurtigt lærer hvad den må og ikke må, men det er absolut ingen garanti for at den ikke gør hvad den ikke må.
Man kan også snakke med den, og den er ikke bleg for at svare igen når man har skældt den ud, den vil meget gerne have det sidste ord. Det er en kat der kræver lige så meget opmærksomhed fra sin ejer som en hund.
Desuden reagerer den ikke som andre katte, man siger at
en stærk kat lægger sig på de højeste steder for at kunne overskue det hele, det gælder ikke for en Van kat, en bange eller usikker Van lægger sig højt, så den bedre kan slå fra sig, den stærke Van ligger på gulvet.
En kastreret Van han ligger heller ikke nederst i hakkeordenen, den tilkæmper sig en plads og er der andre katte, der slår ud efter den, slår den tilbage.
Har man andre katte eller en hund, vil man altid se Vanen være den dominerende.

Int. Ch. Soyadi's Bolu
Valid HTML 4.01! Valid CSS!